Vårvintern med Gunnar

Vad ska vi biodlare tänka på nu på vårvintern?

Gunnar Lindholm i Gråbo berättar

– Det viktigaste just nu är att se till att luftintaget via flustret inte är tätt. Det kan ligga mycket vaxlock och döda bin på botten, som man måste rensa bort. Se också till att bina har mat. När bina har gjort sin rensningsflykt är det viktigt med pollen som sälgen ger. Pollen är viktigt för att motverka noseman, och lyckligtvis har vi mycket sälg i Lerum.

Det är ingen överdrift att säga att Gunnar är en erfaren biodlare. Han startade med biodling för 68 år sedan, då han fick en svärm av en granne. Det är gula bin som gäller, och drottningodling är det roligaste, ”det är pricken över i när det gäller biodling”, tycker Gunnar.

Gunnar tipsar:
– När utetemperaturen ligger runt 10 till 15 grader, och gärna lite sol, så kan man öppna kupan och se hur det står till med bina. Yngelklotet börjar bildas på ramarna på våren, och runt om yngelklotet brukar det vara täckt mat. Skrapa av locken med en gaffel, så tar bina den maten först. Då frigörs dessa celler för drottningens äggläggning, och yngelklotet vidgas på varje ram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Producerad av hounungochbin.se