Saxat från Bitidningen

Månadens tips från Lennart Johansson utbildningsansvarig.
Kanske dags att sätta på en skattlåda till. Eller kanske den första? Tänk på att sätta den under den första alltså direkt på spärrgallret ovanför yngellådan. Blanda med utbyggda ramar och vaxmellanväggar eller enbart vaxmellanväggar.

Titta efter vice/ drottningsceller som är ett tecken på att samhället kommer att svärma. Titta även i precis påbörjade celler om de är bestiftade alltså innehåller nylagt ägg. Det tar 16 dygn för en drottning att utvecklas. På det sättet vet man ungefär när drottningen kommer att krypa ut.

Kontrollera att det finns pollen, eftersom det är en viktig ingrediens när ynglet ska matas.

Gör avläggare genom att dela samhället. Flytta vicecellerna till en ny låda, fyll på med ramar med ungbin och honungsramar. I den andra lådan får drottningen vara kvar med en yngelram och fyll på med utbyggda ramar. Den åtgärden minskar ofta svärmlusten.

När det är dags att skatta honungen. Kom ihåg att ramarna ska vara täckta med vax till 2/3 för att det ska vara dags att skatta. Det är ett tecken på att honungens vattenhalt är under 20%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Producerad av hounungochbin.se