Svärmfångare 2024

Lerum behöver fler svärmfångare. Att vara svärmfångare innebär att du registrerar dig på ett antal postnummerområden i din närhet. Om någon allmänhet ser en svärm kan den ringa in till svärmtelefonen. Samtalet kopplas då automatiskt till den som har registrerat det postnummer från vilken personen ringer. Svärmfångaren kan sedan åka till adressen och fånga in svärmen. Nyttan med att det finns svärmfångare är förstås flera. Dels undviker vi att bina drar iväg och blir ”vildbin” som dels saknar förutsättningar för överlevnad dels sprider varroa då de inte blir behandlade. Dels är det en fin service till allmänheten som kanske slipper få en svärm bin innanför panelen på huset. Det visar också på på biodlarnas engagemang och intresse för sin omgivning. Sist men inte minst ”får” du ett nytt samhälle till din bigård.
Du kan anmäla dig som svärmfångare på Biodlarnas hemsida. Där finns också mer information Klicka här

Biodlarna bjuder in till ett informationsmöte den 18 april kl 19-20 för er som är intresserade.

Nu har våren börjat knacka på dörren i vissa delar av vårt avlånga land. Vissa kanske till och med har bin som vaknat till, andra har en stund kvar.

Med våren så öppnar också Svärmtelefonen tillsammans med Svärmkartan. Vi öppnar traditionsenligt upp Svärmtelefonen den 1 maj.

Inför öppningen bjuder vi in till ett digitalt informationsmöte. Här kommer både tidigare och nyanmälda svärmfångare få information kring tjänsten och lite vad som gäller runt uppdraget. Agendan för mötet ser ut enligt nedan.

  • Grundläggande information kring Svärmtelefonen
  • Hur ska man bete sig som Svärmfångare?
  • Juridik och försäkring
  • Information till kommuner och saneringsfirmor.
  • Nya funktioner
  • Besvarande av eventuella frågor (i mån av tid)

Anmälan till mötet HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Producerad av hounungochbin.se