Vårresan 2017

 Resa 2017

 I år gick biresan som Marie Jonsson och Hans Nävås har ordnat till Munka-Ljungby. Joakim Gudmundsson ordnade buss och körde. Vi startade från Ishallen i Stenkullen kl. 07:00. Resan gick bra och vi var framme vid Joel Svenssons Vaxfabrik 09:45. När vi kom in så var det dukat långbord och vi bjöds på kaffe/te fralla, ost, korv.

När vi hade fikat klart så berättade Bengt Svensson om Joel Svenssons Vaxfabriks historia.  Företagets grundare hette Svante Krook, han var biodlare och började tillverka egna vaxkakor med en egentillverkad träform utsnidad för hand. Ryktet spred sig så många kontaktade Svante Krook för att köpa. Då fick han reda på att det fanns en valsmaskin i Amerika, så han bestämde sig för att ta båten dit och få en utbildning på den. När han kom tillbaka efter ett år så startade han försäljning tillsammans med Joel Svensson, och så bildades Joel Svenssons Vaxfabrik år 1887. I en glasmonter finns första valsmaskinen och en kopia på träformen.

Sedan  gick vi runt i den stora och fina affären och köpte lite små saker. Därefter åkte vi vidare till Ängelholm och fick en god lunch på ”Skafferiet” mitt på stortorget.

Sedan bar det av till Kullabergs Bidrottningklubb som Owe och Rolf startade 2007 från Kullabygdens biodlarförening. Rolf berättade hur de arbetar bl.a. med NC-kassett. Klubben består av två medlemar och de odlar ca 150 drottningar/år, i grunden Buckfast.  http://www.kullabi.se/  De var mycket snälla och kakfasta. Vi stod mitt bland kuporna (11st.) på flustersidan och tittade på när Rolf öppnade en kupa och visade en täckt ram med yngel.

Efter det så hann vi med att åka ut till Kullens fyr. Där vi kunde njuta av det fina vädret och den magnifika utsikten. Kullens fyr är Sveriges starkaste och högst belägna fyrljus, 78,5 meter över havet. Fyrtornet är 15 meter högt och är byggt i gnejs. Fyrplatsen är en av Sveriges äldsta. Nuvarande fyrbyggnad är den sjätte i ordningen sedan 1561 då det var en så kallade papegojfyr, en upphissad järnkorg med vedeld inuti. Korgen hissades upp med en kätting till en höjd av 20 alnar (12 m) i en ställning av grovt ektimmer.

Sedan bar det av hemåt, och vi kom till Ishallen i Stenkullen 18:45. På hemresan var det frågetävling som vanns av Daniel Segenstedt, och så fick vi goda smörgåsar och kaffe som Majsan hade ordnat.

Fotograf: Joakim Gudmundsson och Daniel Segenstedt

Författare: Joakim Gudmundsson

Reseansvariga: Marie Jonsson och Hans Nävås

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.