En vår-rapport

8 april

Temperaturen närmar sig 13 grader i skuggan. Solen skiner. Nu ska jag ge mig in i mina två kupor för att se hur bina klarat vintern, och så vill jag ju ha tag i mina omärkta drottningar. Hittills har jag misslyckats med det. Att det finns liv, det ser jag, men jag är fortfarande osäker på om det finns någon drottning. Ett av mina samhällen var utan täckt yngel redan tidigt i höstas, så visst var jag orolig för tillståndet i det samhället. Det var skönt att se att två ramar hade både larver och täckt yngel. Trots att jag försökte hitta drottningen, så misslyckades jag igen, men jag tyckte ju att hon borde finnas på någon av dessa två ramar. Jag lyfte ut dem, la ett spärrgaller över lådan och skakade ner bina över gallret, och pustade lite med röken. Plötsligt var hon där! Skönt, nu vandrar hon omkring i kupan med en vit fläck på ryggen.

Uppmuntrad av framgången gav jag mig på mitt andra samhälle. Samma läge; två ramar med yngel, men den här gången lyckades inte försöket. Det blir att göra ett nya försök.

Förutom detta kunde jag glädja mig åt att det fanns gott om mat i kupan, och att det sprang omkring en hel del bin med gula pollenbyxor. Nu är dom på gång!

Sven-Olov Roos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.