Bikupor på tak

Redan för över 100 år sedan fanns det en omflyttande biodling på tak i USA, I början av 1900-talet fanns ett antal kupor på en byggnad i New York. Det torde ha varit en rätt omfattande bigård eftersom de kunnat exportera 50 samhällen till Kuba ett år.

Att placera bikupor på tak i städerna har blivit populärt. Det är dock inte speciellt nytt.

Cirka 1912 skrev P.J. Preston ”Bee business on the roof”  där författaren beskriver takbiodling

1985 planerade Jean Paucton sitt första samhälle på parisoperans tak. Det fick med tiden mycket uppmärksamhet  i pressen i många länder. Enligt obekräftade uppgifter kan honungen köpas i operans foajé.

I New York, liksom i många an dra städer i USA, var det länge förbjudet att ha bin. Trots detta fanns det bin på balkonger, tak och terrasser. Det fanns till och med en biodlareförening, även om den inte var officiell. Numera är biodling tillåten

Många andra byggnader följde efter, bland annat amerikanska ambassaden  i Helsingfors.

I Sverige låg vi lite lågt och troligtvis var Bi Urban med sina kupor på kulturhuset i Stockholm först, eller i varje fall de som fått störst publicitet.. Vi bortser då från biodlare som placerat samhällen på garagetak för att undvika att grannar störs.

Idag förekommer det på flera platser i landet och intresset ökar. Dels kan det bero på ett PR-värde för företaget som upplåter plats, dels med den ökade utbredningen av odlingar på tak.

Källor

Historical honeybees ( Facegruppgrupp)

Wikipedia

Gadden

Bad Beekeeping Blog https://badbeekeepingblog.com/2016/08/07/rooftop-bees/

Urban Beekeeping on Green Rooftops http://theplate.nationalgeographic.com/2014/05/28/urban-beekeeping-on-green-rooftops/

Rune Hedberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.